Hva gjør vi når barnet er ungt og vi skal separeres?

Publisert: 07.11.2024

Vi har et felles barn på omtrent et halvt år, og jeg lurer på hvordan en eventuell foreldredeling vanligvis blir løst i et tilfelle hvor barnet er så ungt og fortsatt er avhengig av moren. Jeg ønsker også informasjon om hvor mye barnebidrag kan bli, og hvilke rettigheter og muligheter jeg som far har når det gjelder samvær og omsorg. Videre har vi en felles bolig med hvert vårt lån, men ingen av oss har økonomi til å kjøpe ut den andre. Er salg den eneste muligheten i en slik situasjon?

Svar:

Det er nok mest vanlig med samvær av kortere og hyppigere varighet for de yngste barna, og opptrappingsordninger. Det skal imidlertid vurderes konkret hva som er til det enkelte barnets beste, og det kan være nødvendig å prøve ut ulike ordninger. Mange momenter kan være av betydning i den forbindelse. Familievernkontoret kan bistå med samtaler om dette, og anbefalinger. God kommunikasjon mellom foreldrene kan være spesielt viktig ift de minste barna, - som ikke har språk selv ennå.

For barnebidrag, kan bidragskalkulatoren hos nav.no anbefales. Bidragets størrelse kommer først og fremst an på foreldrenes inntekter, barnets alder, og samværsomfang. Man kan enten be Nav fastsette bidraget, eller man kan inngå privat avtale om det.

Hvilke rettigheter og muligheter man har som foreldre, fremgår først og fremst av barneloven, hva gjelder det juridiske. En full gjennomgang av dette blir for omfattende å redegjøre for her. Noe følger av foreldreansvaret (vanligvis felles). Noe følger av det å være bostedsforelder, og noe følger av det å være samværsforelder.

Når det gjelder felles bolig, kan salg eller utleie være aktuelt, - men det er avtalefrihet ved skifteoppgjør, så dere står relativt fritt til å evt. avtale andre ordninger. Eksempelvis at den ene blir boende der i en periode, eller at dere bytter på. Noen syns det er hensiktsmessig i en overgangsperiode.

Med vennlig hilsen, advokat Katharina Vig Lunde

Del denne artikkelen: