Hvem arver når man har særkullsbarn og felles barn?

Publisert: 18.01.2022

Jeg er gift med felleseie. Boligen som vi eier står kun i mitt navn og kjøpt etter vi var gift. Hvis jeg går bort arver gjenlevende halvparten, har særkullsbarn og 2 felles barn, eller? Hvis vi tinglyser halvparten på hver hvordan blir arveoppgjøret da? La oss si at verdien på boligen er 4 millioner. Hvordan blir regnestykket med kun meg på tinglysingen kontra begge står som eiere?

Svar:

Når en verdi er fellelseie, blir verdien delt likt mellom ektefellene, uansett hvem som er eier. Det er derfor normalt liten betydning om dere endrer tinglyst eierskap. Det kan ha en viss betydning dersom en av dere har større gjeld enn den andre, men i det alt vesentlige har det lite å si.

Ektefellen din vil derfor som en "hovedregel" på halve verdien som sin andel av fellesboligen, og deretter arve ektekfellearv av din halvdel med 1/4 av din del. Særkullsbarn (forutsetter at de er dine) og fellesbarn vil arve resterende med lik del, som dine livsarvinger. Dette forutsatt at det ikke foreligger noe testament, og at det ikke er noe skjevdelingsmidler.

Med vennlig hilsen, advokat Trude Stormoen

Del denne artikkelen: