Kan svigerdatter kreve 100 % foreldreansvar?

Publisert: 14.10.2022

Vår svigerdatter tok med seg barna, 13 år og 9 år, og reiste fra barnefaren. De er gifte. Hun har hatt barna hele denne tiden og krever 100 % foreldreansvar. Vil ikke samarbeide om noen ting, nekter å snakke med han. Kan hun nekte at vår sønn 50 % foreldreansvar når han ønsker det? Er det noen lov som sier at mor ikke kan (kapre) ta barna fra far og bestemme at de får være hos ham annenhver helg? Er da en rettssak eneste løsningen? Barn har vel like stor rett til å være med far som mor.

Svar:

Så lenge foreldrene ikke har en dom eller et rettsforlik som fastsetter bosted og samvær, så er det dessverre ikke noe man kan gjøre rent umiddelbart for å hindre en slik fastlåst situasjon.

Sønnen deres bør for det første forsøke å løse dette ved mekling på familievernkontoret. Om det ikke lar seg løse der, bør han kontakte en advokat som kan hjelpe han å enten fremforhandle en avtale med mor, eller ta saken inn for retten for å raskest mulig sørge for gjenopptatt kontakt med barna igjen. Advokaten kan begjære midlertidig avgjørelse, hvor en dommer kan fastsette en midlertidig ordning, som sørger for at barna får ha jevnlig kontakt med begge foreldrene.

Med vennlig hilsen, advokat Cathrine Rieber-Mohn

Del denne artikkelen: