Medlåntager i et hus jeg ikke eier

Publisert: 31.07.2023

Min eks tok opp startlån i 2013 da han kjøpte hus med daværende samboer. I 2014 kjøpte vi hus som ble fullfinansiert av bank og kausjonist. Av en eller annen grunn som jeg ikke husker nå fikk han meg til å bli medeier i lånet han tok opp i 2013, tror han sa det hadde noe med sikkerhet eller at det var en del av vårt lån. Nå vil han at jeg fortsatt skal være med å betale på et lån jeg aldri har hatt noe med. Juridisk står jeg som medlåntager, men lånet ble utbetalt 2013 et år før vi møttes.

Svar:

Det høres ut som det bør ryddes opp i dette, hvis dere ikke er sammen lenger. Hvis du har overtatt som medlåntaker etter hans tidligere samboer, for et startlån som har finansiert kjøpet av deres felles bolig, - er både boligen og lånet antagelig av relevans for deres økonomiske oppgjør etter deres samboerforhold. Jeg ville undersøkt nærmere hvordan deres bolig ble finansiert, herunder hva startlånet gikk til og hvordan det er betjent frem til samlivsbruddet deres. Det er også av relevans hva som skal skje videre fremover med boligen og lån, - om boligen skal selges, eller overtas av en av dere. Dersom en av dere skal kjøpe ut den andre, og har fått finansiering til det, - er det vanlig å ha med en bestemmelse i avtalen om at ansvaret som medlåntaker for lån, skal opphøre i forbindelse med at boligen overskjøtes til den ene alene.

Ellers vil jeg legge til, at man bør aldri skrive under på ansvar som medlåntaker (eller kausjonist) for noe man ikke vet hva er, og det er viktig at man selv tar ansvar for å holde seg oppdatert om ethvert lån man er medansvarlig for.

Med vennlig hilsen, advokat Katharina Vig Lunde

Del denne artikkelen: