Hjelp med gjeld
Jeg tok et lån på 50 000 i 2015 eller 16 som nå har blitt til 137 726,-. Det har aldri gått til namsmannen, men jeg får melding fra et inkassobyrå ca 1 gang i året. Jeg er 57 år ufør og har 20 600,- utbet i mnd, det sier seg selv at jeg ikke har mulighet til å betjene dette lånet. Det har heller aldri stått i selvangivelsen at jeg har denne gjelden. Er det noe jeg kan gjøre for å bli kvitt denne gjelden?
Svar:
Dessverre er det vanskelig å bli kvitt gjeld, selv om den ikke kan betjenes. Det er selvsagt mulig å spørre kreditor om ettergivelse. Svaret blir nok negativt i de fleste tilfellene. En offentlig gjeldsordning kan være et alternativ. Hovedvilkåret er at du må være varig ute av stand til å betjene gjelden. En gjeld på knappe kr. 140 000 er ikke veldig mye, men det kan være rikelig dersom du ikke har muligheter til å betjene den. Det å vite at du har gjeld som du ikke kan gjøre opp eller bli kvitt er for mange ubehagelig og belastende. Det minimum som du skal beholde av inntekten hver måned er kr. 10 724 for enslig skyldner. Dette skal dekke alminnelige forbruksutgifter, herunder utgifter til kollektivtransport. I tillegg skal faktiske utgifter til bolig også beholdes. Med din inntekt er det altså lite eller ingenting igjen til å dekke gjeld.
Foreldelse kan ellers være et alternativ. Pengelån foreldes etter 10 år. Foreldelse brytes ved rettslige skritt, for eksempel forliksklage eller begjæring om utlegg. Foreldelse brytes også ved "erkjennelse", det vil si at du innrømmer å skylde kravet. I praksis regnes ofte betaling eller delbetaling som en slik erkjennelse. Siden saken din ikke har gått til namsmannen, kan det være fordi du har betalt mindre beløp. Da forlenges fristen for foreldelse. Renter foreldes etter hovedregelen som er 3 år. Siden din gjeld har økt mye, og saken ikke har vært hos namsmannen, så er det en mulighet for at renter kan ha blitt foreldet. Spør kreditoren om dette.