Leieforhold

Innhold

Økonomi, Uføretrygd Jeg er ufør og jeg har minsteuføretrygd

08. jan 2024 · spørsmål

Dette sto på deres side i 2020: "Utleieinntekter og uføretrygd Publisert: 23.09.2020 Emneord: Økonomi, Uføretrygd Jeg er ufør og jeg har minsteuføretrygd. Jeg har en stor enebolig, og jeg vil leie ut en del av min enebolig for å dekke utgiftene. Spørsmålet er om utleieinntekten kan påvirke uføretrygdinntekten? Svar: Leieinntekter er kapitalinntekter og påvirker ikke beregningen av uføretrygden. Det er kun pensjonsgivende inntekt som påvirker uføretrygden. " Gjelder det fortsatt?

Les mer

Kan eier øke strømregningen til beboere selv når han får strømstøtte?

07. nov 2023 · spørsmål

Kan eier av campingplass øke strømregningen til beboere (kr 3.- kWh)når han har fått strømstøtte av kommunen og selv betaler kr 1,- pr kWh?

Les mer

Hybelen jeg leier er helsefarlig å bo i

04. okt 2023 · spørsmål

Jeg studerer og flyttet inn i en kjellerhybel i august. Første uken kunne jeg merke antydninger til fuktighet i hybelen, etterhvert begynte det å komme spor av fukt på blant annet kjøkkenet. Fagmann i familien kom en dag innom for å sjekke og måle omstendighetene. Da viste det seg at fuktigheten i hybelen er helsefarlig å bo i, og at jeg må ta kontakt med eier. Jeg lurer derfor på hvilke krav jeg har? Har jeg rett til å få tilbake pengene jeg har betalt i leie?

Les mer

Leie av kommunale lokaler

02. okt 2023 · spørsmål

Jeg representerer en lokal forening, som i 6 år har leid et kommunalt lokale i forbindelse med ferieleir for barn. Vi får ikke leie videre fra 2024. Vi er avhengig av lokalet for drift (v/vann). Konsekvensen er at vi nå må legge ned foreningen og kommunens mest populære ferietilbud til barn. Hvilken lov regulerer kommunens utleie av egne lokaler? Kan kommunen fritt velge å ta over og starte konkurrerende virksomhet i egen regi? Kan de velge å leie ut til annen forening isteden for oss?

Les mer

Kan jeg si opp leiekontrakten som følge av at romkameraten min stjeler fra meg?

04. jul 2023 · spørsmål

Jeg bor i et kollektiv med fire andre og jeg har vært bortreist nå i to dager. I løpet av disse dagene har en av de jeg bor med vært inne på rommet mitt, sett gjennom tingene mine og ståjet drikkevarer av meg. Personen har blant annet vært i skapet mitt for å finne det de leter etter. Personen har heller ikke nevnt noe om det som har skjedd. Er dette nok til at kontrakten jeg har som er uoppsigelig kan sies opp?

Les mer

Husvert krever betaling av utvask av leilighet til tross for avtale

31. mai 2023 · spørsmål

Gamle husvert krever betaling av utvask av leilighet etter han har sagt på epost at han skulle se bort fra den hvis jeg betalte andre utgifter før deadline, noe som ble utført. Kan eposten brukes som en form for bindende kontrakt?

Les mer

Må sette opp gardinstenger selv

09. mai 2023 · spørsmål

Jeg har leid leilighet hos et firma, men det er ikke solskjerming eller gardinstang i stua. Firmaet sier at de kan sette det opp hvis jeg betaler, eller jeg kan sette opp gardinstenger selv, men da vil de trekke i depositumet siden det da blir hull i veggen. Bor i Nord -Norge og må ha solskjerming siden vi har sol 24/7. Er dette lovlig? Skyvedørsgarderoben har heller ingen stenger eller skuffer, og kan ikke brukes til noe. De kan sette inn innmat hvis jeg betaler. Har de lov til dette?

Les mer

Trakasserende utleier

04. mai 2023 · spørsmål

Utleier ønsker å kaste ut min kreftsyke og demente venn fordi hun ønsker å bo der selv. Jeg mener hun ikke har fulgt prosedyren for utkastelse, og vi har klaget på dette. Hun synes nok jeg er vrang og har valgt å indeksregulere husleien min. Dette har hun ikke gjort hos naboen som bor i samme hus. Jeg føler at dette blir en form for trakassering. Hun har jo rett til å heve husleien, men da burde vel dette blitt gjort hos begge leietakere ellers så virker det som en slags vendetta. Hva kan vi gjøre?

Les mer

Hvor raskt må utleier svare på henvendelser fra leietaker?

04. mai 2023 · spørsmål

Hvor lang tid kan en utleier gå uten å svare på kommunikasjon fra leietaker? Og hva kan jeg gjøre etter dette tidsrommet har passert? Jeg har kontrakt med minstetid og mulighet for fremleie, problemet er nå at jeg har noen å fremleie til, men så svarer ikke utleier meg. Har prøvd å ringe, sende sms og sendt mail.

Les mer

Må leietaker betale for vei?

28. apr 2023 · spørsmål

Jeg leier en leilighet, og har fått en lapp i posten om at jeg må betale 400 kr i året for vedlikehold av vei i nabolaget. Det er ikke de jeg leier hos som krever det, men de andre naboene har blitt enig om det før jeg flyttet hit. Jeg har ikke bil heller. Er det lov å kreve penger til sånne ting fra noen som leier en leilighet?

Les mer

Kan eier av campingplass si opp leieavtalen?

17. apr 2023 · spørsmål

Kan driver av campingplass (drifter på vegne av en kommune) si meg opp fra plassen på grunn av at jeg ikke aksepterer et strømkrav han kommer med? Ingenting i kontrakten sier at han kan kreve dette. Saken er sendt til forliksrådet, jeg godtok ikke kravet, så ble jeg varslet gjennom en telefonsamtale om at plassen sies opp om kravet ikke innbetales i løpet av denne måneden.

Les mer

Skal leietaker eller huseier betale for tett rør?

17. apr 2023 · spørsmål

Leietakeren har klart å tette røret under vasken 3 ganger på under ett år. Denne gangen måtte vi bestille spylebil siden rørlegger ikke fikk løst tettheten. Både rørlegger og de som kom med spylebil sier dette skyldes matrester og olje/fett. Vi har gjentatte ganger bedt leietaker ikke kaste mat og olje i vasken, men det ser ut sil at de fortsatt gjør det. Kan vi kreve at de skal betale for rørlegger og spylebil? Kan vi sende dem advarsel?

Les mer

Utleier vil ha penger for teppe og lenestol

17. apr 2023 · spørsmål

Har leid en leilighet i 4,5 mnd. Vet innflytting var det flekker på et 5 år gammelt hvitt gulvteppe og lenestol. Vi greide å lage en ny flekk på gulvteppe som vi opplyste om. Det ble forslått av begge parter ved å spleise på rens i og med at det var flekker på teppet fra før. Lenestolen mener vi at vi har holdt i samme stand. Utleier sender nå krav om å få erstattet full pris for stol og teppe. Har utleier rett i dette, og hvis ja, kan utleier kreve full pris? Ingen tok bilder før utleie startet.

Les mer

Hvem skal betale strøm til luftavfukter?

31. mar 2023 · spørsmål

Jeg leier en leilighet hvor det er mye fukt og det har vært mugg her før jeg flyttet inn og etter. Utleier ba meg vaske det vekk og han satt inn en luftavfuktermaskin. Jeg betaler egen strøm her, men føles feil å betale ekstra strøm for en maskin som står på 24/7 pga fukt og mugg i en leilighet som ikke er min feil. Finnes det en lov eller regel som viser til at utleier skal stå for betaling av slike ting som har med leiligheten å gjøre?

Les mer

Kreve etterbetaling av strøm av leietaker

16. jan 2023 · spørsmål

Jeg leier ut en enhet i huset mitt. Og leieboer skal selv betale for strømforbruket sitt (har egen måler), men vi har tegnet strømmen på mitt navn og han har betalt strømregninga. Men nå la jeg merke til at jeg får ikke nettleie på strømregningene etter jeg skiftet selskap (januar 2022), så nettleia har gått i autotrekk i nettbanken min. Har jeg noen rettigheter til å spørre om etterbetaling for det?

Les mer

Redusert leie pga fuktskader på møbler

16. jan 2023 · spørsmål

Vi bor i en sokkelleilighet/kjeller. I mai oppdaget vi fuktige lister og vanndammer under sengen. Tok umiddelbart kontakt med huseier og han ordnet raskt befaring med forsikringen hans. Konklusjonen var kondens. I forbindelse med tiltak etter dette skulle det nå i august komme håndverkere å montere ventiler for bedre luft. Da oppdaget vi en del mugg og fuktskader på møbler, gulv og vegg. Samt seng. Kan vi holde igjen eller kreve redusert leie frem til det blir bedre? Evt få tilbakebetalt leia?

Les mer

Får ikke kastet ut leietaker

16. jan 2023 · spørsmål

Vår leietaker har ikke stilt med depositum, ikke betalt husleie og strøm som avtalt. Og i tillegg bruker narkotiske stoffer på privat eiendom. Vi har sendt heving av kontrakten, og varsel om utkastelse. Men vedkommende nekter å flytte og i tillegg ikke er samarbeidsvillig. Svarer ikke på noe som helst form for henvendelse fra vår side. Namsmannen har bedt oss ta kontakt med tingretten, og vi lurer da på om vi har en god nok sak til å kunne gå gjennom tingrett. Vi trenger bistand i saken.

Les mer

Kan jeg heve leieavtalen hvis huseier ikke reparerer ødelagte ting?

16. jan 2023 · spørsmål

Kan jeg heve leieavtalen dersom utleier ikke ønsker å reparere ting som er dårlig i huset?

Les mer

Leier i bolig som skal tvangsselges

16. jan 2023 · spørsmål

Jeg leier i en bolig som vil bli lagt ut for tvangssalg. Er det sånn at hvis ingen kjøper boligen at man kan bli boende?

Les mer

Tror naboen bruker vårt varmtvann

13. jan 2023 · spørsmål

Vi leier en bolig, hvor naboen vår bruker 500,- kr på strøm /mnd, i mens vi bruker 2500,-. Vi har etter en samtale, helt likt forbruk i leiligheten vår må vi imidlertid vente på kaldt/lunktent vann. Det virker som om det alltid trekkes varmtvann fra vanntanken vår, der da vi opplever luksusproblemet at vannet i dusjen, på kjøkkenet og andre vasker alltid er for varmt til å kunne brukes. Vi var ikke bevisst på problemet da vi startet leieforholdet. Hvem skal betale inntil problemet er løst?

Les mer