Leie av bolig

Innhold

Får ikke lov av huseier til å si opp leieavtale

11. okt 2023 · spørsmål

Jeg leier en hybel som er kollektiv og leiekontrakt går ut etter 12 måneder. Men jeg har fått jobb i Sverige og har allerede flyttet ut i oktober, men han huseieren skriver i kontrakten at jeg kan da begynne å flytte ut i mai. Fordi den kontrakten går ut i juli. Jeg har lyst til å si opp, men får ikke lov av han. Nå må jeg betale på 2 steder. Føles som en tvang til å betale når jeg ikke bor der. Er det egentlig lov?

Les mer

Hybelen jeg leier er helsefarlig å bo i

04. okt 2023 · spørsmål

Jeg studerer og flyttet inn i en kjellerhybel i august. Første uken kunne jeg merke antydninger til fuktighet i hybelen, etterhvert begynte det å komme spor av fukt på blant annet kjøkkenet. Fagmann i familien kom en dag innom for å sjekke og måle omstendighetene. Da viste det seg at fuktigheten i hybelen er helsefarlig å bo i, og at jeg må ta kontakt med eier. Jeg lurer derfor på hvilke krav jeg har? Har jeg rett til å få tilbake pengene jeg har betalt i leie?

Les mer

Er jeg forpliktet av leieavtalen etter at jeg har flyttet ut når det er eksen som nekter å si opp avtalen?

11. sep 2023 · spørsmål

Jeg gikk fra min samboer for ett år siden og flyttet ut fra boligen vi leide sammen. Vi leide leiligheten gjennom Utleiemegleren. Jeg ønsker selvsagt å si opp mitt leieforhold, men de sier at det kun er mulig når begge parter sier opp. Min tidligere samboer nekter å si opp og dette betyr at hvis det oppstår mislighold av leien så går dette utover meg. Er dette virkelig lov? At jeg må stå på en leiekontrakt hvor jeg flyttet ut fra for over ett år siden?

Les mer

Kan jeg trekke meg fra leiekontrakt?

17. jul 2023 · spørsmål

Jeg har signert leiekontrakt men angrer. Leietiden starter ikke før månedsskifte. Er det mulig å trekke seg?

Les mer

Utleier mener flyttevasken ikke er godt nok utført

08. jun 2023 · spørsmål

Vi hadde utflyttevask og gjennomgang av leiligheten vi leide med utleier på mandag. Da var alt ok og vaska var bra, vi brukte vaskefirma. Leverte tilbake nøkler og både vi og han skrev kontrakt på at vi skal få tilbake depositumet fullt. I går kom han med melding om at han hadde funnet en flekk på gulvet som ikke gikk bort og at han holder igjen depositumet frem til han har undersøkt denne nærmere om den går an å fjernes. Har han lov til dette? Vi har kontrakt på at han skal fristille depositum

Les mer

Taper penger ved å bryte leie-eie-kontrakt

08. jun 2023 · spørsmål

Jeg er for tiden i en leie-eie kontrakt, denne har jeg vært i 2,5 år nå. Etter 3 år går kontrakten ut. Da skal jeg ha "spart" opp ett depositum for å kunne kjøpe leiligheten. Nå for tiden skal sameiet i leilighetene gå til sak mot utbygger pga fasadefeil. Leiligheten jeg bor i er også berørt av dette, derfor ønsker ikke jeg å kjøpe denne leiligheten nå. Hvis jeg ikke kjøper leiligheten av de, mister jeg egenkapitalen jeg har oppspart (300 000kr). Har jeg noen rettigheter i denne saken?

Les mer

Husvert krever betaling av utvask av leilighet til tross for avtale

31. mai 2023 · spørsmål

Gamle husvert krever betaling av utvask av leilighet etter han har sagt på epost at han skulle se bort fra den hvis jeg betalte andre utgifter før deadline, noe som ble utført. Kan eposten brukes som en form for bindende kontrakt?

Les mer

Får ikke si opp husleiekontrakt før bindingstiden er over

26. mai 2023 · spørsmål

Skal si opp leiekontrakt med 12 mnd bindingstid og 3 måneders oppsigelsestid utleier mener da at jeg ikke kan starte oppsigelsetiden før bindingstiden er over. Jeg mener det egentlig er 12 mnd til sammen og at jeg kan starte oppsigelsetiden slik at den går ut på slutten av bindingstiden, og i tillegg krever utleier at oppsigelsen skal leveres skriftlig på brev.

Les mer

Kan huseier avregne felleskostnader i etterkant?

22. mai 2023 · spørsmål

Jeg har et spørsmål om leie, og fellesutgifter som blir betalt gjennom a-konto. Jeg leier et lokale, og i kontrakten står det at fellesutgift er 900 pr måned. Noe som også er ført med på hver faktura. Nå har jeg fått en faktura på et restbeløp for 2022 på felleskostnadene, selv om jeg har betalt de avtalte felleskostnadene hver måned. Utleier mener det er helt normalt å gjøre en avregning i etterkant, og at man da evt. må betale et restbeløp. Dette høres rart ut for meg. Hvordan er loven?

Les mer

Campingplasseier øker leie pga fin utsikt

15. mai 2023 · spørsmål

Vi leier plass på camping (langtidsleie), og har fått varsel om at enkelte enheter med fin utsikt vil få en økt leie på 10-25 % i året. Vi har ikke signert kontrakt, men en stilltiende avtale overført fra tidligere leier. Vi har faktisk ikke kjennskap til hva som står i denne avtalen. Må vi bare godta endringen? Denne økningen kommer på toppen av årlig prisjustering.

Les mer

Får ikke leie rom allikevel

11. mai 2023 · spørsmål

Vi er tre stk som inngikk en avtale med huseier om å leie rom i en bolig i sommer. Vi takket ja til å leie via melding, samt fikk vi beskjed om at vi skulle få tilsendt kontrakt. Det gikk så et par uker, og da vi etterspurte kontrakten i dag, fikk vi beskjed om at vi ikke fikk leie alle rommene vi var lovet allikevel. Hva gjør vi?

Les mer

Må sette opp gardinstenger selv

09. mai 2023 · spørsmål

Jeg har leid leilighet hos et firma, men det er ikke solskjerming eller gardinstang i stua. Firmaet sier at de kan sette det opp hvis jeg betaler, eller jeg kan sette opp gardinstenger selv, men da vil de trekke i depositumet siden det da blir hull i veggen. Bor i Nord -Norge og må ha solskjerming siden vi har sol 24/7. Er dette lovlig? Skyvedørsgarderoben har heller ingen stenger eller skuffer, og kan ikke brukes til noe. De kan sette inn innmat hvis jeg betaler. Har de lov til dette?

Les mer

Trakasserende utleier

04. mai 2023 · spørsmål

Utleier ønsker å kaste ut min kreftsyke og demente venn fordi hun ønsker å bo der selv. Jeg mener hun ikke har fulgt prosedyren for utkastelse, og vi har klaget på dette. Hun synes nok jeg er vrang og har valgt å indeksregulere husleien min. Dette har hun ikke gjort hos naboen som bor i samme hus. Jeg føler at dette blir en form for trakassering. Hun har jo rett til å heve husleien, men da burde vel dette blitt gjort hos begge leietakere ellers så virker det som en slags vendetta. Hva kan vi gjøre?

Les mer

Hvor raskt må utleier svare på henvendelser fra leietaker?

04. mai 2023 · spørsmål

Hvor lang tid kan en utleier gå uten å svare på kommunikasjon fra leietaker? Og hva kan jeg gjøre etter dette tidsrommet har passert? Jeg har kontrakt med minstetid og mulighet for fremleie, problemet er nå at jeg har noen å fremleie til, men så svarer ikke utleier meg. Har prøvd å ringe, sende sms og sendt mail.

Les mer

Leie ut leid bolig på Airbnb

04. mai 2023 · spørsmål

Jeg har en liten investeringsidé, og lurte på om hvilken lover og regler som jeg burde passe på. Ideen går ut på å leie en leilighet på korttidsleie for også legge det ut på Airbnb per natt i leieperioden. Hva må jeg passe på?

Les mer

Må leietaker betale for vei?

28. apr 2023 · spørsmål

Jeg leier en leilighet, og har fått en lapp i posten om at jeg må betale 400 kr i året for vedlikehold av vei i nabolaget. Det er ikke de jeg leier hos som krever det, men de andre naboene har blitt enig om det før jeg flyttet hit. Jeg har ikke bil heller. Er det lov å kreve penger til sånne ting fra noen som leier en leilighet?

Les mer

Kan eier av campingplass si opp leieavtalen?

17. apr 2023 · spørsmål

Kan driver av campingplass (drifter på vegne av en kommune) si meg opp fra plassen på grunn av at jeg ikke aksepterer et strømkrav han kommer med? Ingenting i kontrakten sier at han kan kreve dette. Saken er sendt til forliksrådet, jeg godtok ikke kravet, så ble jeg varslet gjennom en telefonsamtale om at plassen sies opp om kravet ikke innbetales i løpet av denne måneden.

Les mer

Skal leietaker eller huseier betale for tett rør?

17. apr 2023 · spørsmål

Leietakeren har klart å tette røret under vasken 3 ganger på under ett år. Denne gangen måtte vi bestille spylebil siden rørlegger ikke fikk løst tettheten. Både rørlegger og de som kom med spylebil sier dette skyldes matrester og olje/fett. Vi har gjentatte ganger bedt leietaker ikke kaste mat og olje i vasken, men det ser ut sil at de fortsatt gjør det. Kan vi kreve at de skal betale for rørlegger og spylebil? Kan vi sende dem advarsel?

Les mer

Utleier vil ha penger for teppe og lenestol

17. apr 2023 · spørsmål

Har leid en leilighet i 4,5 mnd. Vet innflytting var det flekker på et 5 år gammelt hvitt gulvteppe og lenestol. Vi greide å lage en ny flekk på gulvteppe som vi opplyste om. Det ble forslått av begge parter ved å spleise på rens i og med at det var flekker på teppet fra før. Lenestolen mener vi at vi har holdt i samme stand. Utleier sender nå krav om å få erstattet full pris for stol og teppe. Har utleier rett i dette, og hvis ja, kan utleier kreve full pris? Ingen tok bilder før utleie startet.

Les mer

Hvem skal betale strøm til luftavfukter?

31. mar 2023 · spørsmål

Jeg leier en leilighet hvor det er mye fukt og det har vært mugg her før jeg flyttet inn og etter. Utleier ba meg vaske det vekk og han satt inn en luftavfuktermaskin. Jeg betaler egen strøm her, men føles feil å betale ekstra strøm for en maskin som står på 24/7 pga fukt og mugg i en leilighet som ikke er min feil. Finnes det en lov eller regel som viser til at utleier skal stå for betaling av slike ting som har med leiligheten å gjøre?

Les mer