Hvem arver ved dødsfall?

Publisert: 21.11.2023

Jeg og min samboer gjennom 7 år venter vårt andre barn. Vi eier leilighet sammen (50 % hver). Ingen av oss har noe formue/verdi av betydning utover dette. Vi har ingen samboerkontrakt, men vi er forlovet og har planer om å gifte oss om 2 år. Dette svangerskapet er et risikosvangerskap og bekymringen er hvem som har rett på mine penger om fødsel i verste fall skulle ende med død. Er det min sønn på 3 år? Samboer? Mine foreldre? Jeg ønsker at alt skal gå til samboer og sønn.

Svar:

Samboere med felles barn har krav på 4 x grunnbeløpet (pdd. kr. 474.480,-) i arv, resterende vil gå til din sønn. Dersom arven ikke er mer enn 4 G vil alt tilfalle din samboer.

Din samboer vil kunne overta felles bolig og innbo, samt bil og fritidsbolig med innbo som har tjent til felles bruk, uskiftet (altså at arven utbetales til deres sønn først den dagen samboeren din går bort). Dette alternativet bør imidlertid brukes med varsomhet dersom det er snakk om at arven til din sønn ikke blir stor. Skulle det bli aktuelt bør derfor din samboer rådføre seg med advokat før boet eventuelt overtas uskiftet.

Med vennlig hilsen, advokat Alina Drazkowski

Del denne artikkelen: