Hvem eier bilen? Kan jeg kreve fast besøkstid for far til felles barn?

Publisert: 22.06.2023

Min tidligere partner og jeg hadde en bil. Jeg betalte for bilen. Ettersom jeg har ikke lappen sendte jeg han pengene via banken, han skrev kun navnet sitt på bilen siden han skulle kjøre den og betale forsikring. I dag sier han at bilen kun er hans. Hva er mine rettigheter her?

VI har felles barn. Han har ikke samvær, kun besøker dem. Kan jeg kreve fast besøkstid slik at han kommer til avtalt tid?

Svar:

Jeg antar at dere har vært samboere, ikke gift. Da er det i så fall det reelle eierforholdet man også ser nærmere på, - hvem betalte for kjøpet, var den ment som en gave eller ikke, og hva kan dokumenteres hvis partene er uenige om faktum. Hvis bilen ikke ble gitt som gave fra deg, og primært er brukt av ham, er det ikke urimelig at han har dekket forsikringen, og kanskje noen andre kostnader, da hans bruk av bilen antagelig har redusert bilens verdi også.

Når det gjelder hans samvær med barna, kan du be om en konkret avtale, gjerne ved hjelp av familievernkontoret, og adressere til ham at det er viktig for barna (og deg) at det er forutsigbarhet og stabilitet - men man får ikke gjennomført ved tvang at en samværsforelder møter opp til avtalt samvær. I noen tilfeller, der oppmøte er en stor utfordring, kan det være aktuelt å teste færre samvær en periode, slik at antallet mulige skuffelser for barna reduseres. Dersom samværstidene overholdes, kan det heller økes. Vær klar over at samværsomfanget kan være relevant for størrelsen på barnebidrag, blant annet.

Med vennlig hilsen, advokat Katharina Vig Lunde

Del denne artikkelen: