Kan mor overføre arv til datter?

Publisert: 22.09.2022

Snakket med mamma om arv. Hun ønsker å overføre fast bolig til meg nå. Hun sitter i uskifta bo etter pappa som døde i 1983. Men jeg har en halvbror, samme mamma. Slik jeg tolker loven så trenger hun godkjenning fra den arvingen som hun sitter i uskifta bo til før hun overføre bolig til noen andre, og det er jo meg. Så jeg mener det er fullt mulig å gjøre? Stemmer det?

Svar:

Din mor sitter i uskiftet bo kun med deg, for din halvbror er ikke arving etter din far. Så han trenger ikke samtykke til dette. Men: i et uskiftebo vil normalt halvpaprten av verdien av boligen anses å tilhøre din mor. Så om hun gir denne til deg, så kan det være at din halvbror vil kunne protestere på at hun gir bort verdier som hun eier. Dette har hun i utgangspunktet lov til i levende live, så lenge overføringen er en realitet og blir gjennomført. Hvis ikke, blir det en dødsdisposisjon, som må respektere pliktdelsregler og testamentskrav.

Dersom hun har tenkt å gi det som forskudd på arv, og at din halvbror skal få tilsvarende eller dette skal avkortes i din arv ved hennes død, så er det greit.

Med vennlig hilsen, advokat Trude Stormoen

Del denne artikkelen: