Rett til arv etter samboer?

Publisert: 29.03.2023

Vi flyttet sammen 2010 og hun døde i januar i år. Hun er ingen anerkjent kunstner, men har etterlatt seg en god del bilder ma. Vi har ingen samboeravtale. Det jeg lurer på er om jeg har rett til å beholde dei kunstverka som er utferdiget i vår samboerperiode. Slik det er no mener hennes arvinger at dei arver alt dette, og skal jeg få noen, er det fordi at dei vil gi det til meg, jeg har ingen rettigheter ang denne arven. Og dei har gitt meg klar beskjed om at dei jeg ønsker meg, får jeg ikke.

Svar:

Som samboere etablerer man ikke rettigheter i hverandres eiendeler underveis i samboerskapet.

I motsetning til ektefeller, skal heller ikke verdien av det som etableres/anskaffes underveis i ekteskapet deles.

Det kan tenkes unntak for samboere, men det krever da at man har bidratt direkte eller indirekte i verdiøkning/anskaffelse, og gjelder fortrinnsvis for felles bolig.

Merk at det kan være rettigheter for samboer til å overta felles innbo etter hustandsfellesskapsloven. Men det er vanlig innbo denne loven gjelder. Dette fremstår som kunstverk som er en del av en produksjon og ikke innbo? Merk også at retten til å beholde innbo som har vært til felles bru, kun gir rett til å overta selve gjenstanden: men man må betale markedsverdi for dette.

Med vennlig hilsen, advokat Trude Stormoen

Del denne artikkelen: