Pliktdelsarv

Innhold

Ønsker at barnebarna skal få arven etter bestemor

01. aug 2023 · spørsmål

Har en mor på 80, hun begynner å bli syk. Jeg og min bror vil at mine to barn skal få alt etter henne. Hvilken vei må vi gå, holder det at hun bruker en advokat til å skrive dette?

Les mer

Kan jeg gi bort leiligheten min i gave til et av barna?

03. jul 2023 · spørsmål

Kan jeg gi bort leiligheten jeg bor i til ett av barna, og selv bli boende der til min død slik at bare dette ene barnet overtar verdien jeg sitter på selv om jeg har flere arvinger? Og selv om leiligheten da blir solgt på grunn av min død, så vil den ikke ha noe med arv å gjøre? Jeg har ikke så mye penger, men leiligheten min er det jeg har å bidra med.

Les mer

Arveoppgjør ved særeie og særkullsbarn

23. jun 2023 · spørsmål

Min kone og jeg har avtalt fullt særeie i ektepakten. Jeg har særkullsbarn. I tillegg har min nåværende kone og jeg felles barn. Hvordan blir arveoppgjøret dersom jeg dør først? Slik jeg har forstått det er alt jeg eier i mitt navn, både eiendom, bankkontoer og aksjer mitt særeie. Når arv skal gjøres opp så følger mitt særeie (formue) bare arveloven for mine arvinger.

Les mer

Kan far testamentere bort mer til to av barna?

08. mai 2023 · spørsmål

Arv etter far: 3 døtre,1 av de har ingen kontakt med far el søsken. Var et engangstilfelle av far. Ifht arv, kan far velge å gi to av døtrene mer enn den siste? Hva med hvis han kjøper hytte, kan den settes i to av døtrenes navn eller i sitt eget navn og skrive i et testamente at hytta skal gå til kun to av døtrene? Kan han gi to av døtrene pengegaver? Evt hvor høy sum?

Les mer

Rett til arv etter samboer?

29. mar 2023 · spørsmål

Vi flyttet sammen 2010 og hun døde i januar i år. Hun er ingen anerkjent kunstner, men har etterlatt seg en god del bilder ma. Vi har ingen samboeravtale. Det jeg lurer på er om jeg har rett til å beholde dei kunstverka som er utferdiget i vår samboerperiode. Slik det er no mener hennes arvinger at dei arver alt dette, og skal jeg få noen, er det fordi at dei vil gi det til meg, jeg har ingen rettigheter ang denne arven. Og dei har gitt meg klar beskjed om at dei jeg ønsker meg, får jeg ikke.

Les mer

Hvorfor er pliktdelsarv bare aktuelt når avdøde har laget testament?

09. jan 2023 · spørsmål

Har rettslære på vgs, og har et spørsmål ang arveretten. Hvorfor er pliktdelsarv bare aktuelt når avdøde har laget testament?

Les mer

Gjelder pliktdelsarv for sønn med verge?

24. okt 2022 · spørsmål

Mor døde høsten 2021. To barn arver, sønnen er under vergemål og bor i et bofellesskap hvor han betaler husleie. Mor skrev testament og ønsket at datteren skal arve huset. Takst på huset er ca kr. 3 200 000 mill. Må hun betale pliktdelsarv på kr. 1 500 000 likevel? Advokatene var enig i privat skifte og sønnen har fått ting han ønsket. Men ny advokat sier hun må betale kr. 2 000 000 til broren og pengene får ikke sønnen noe godt ut av da fylkesmannen/vergen styrer hans økonomi. Hva skal hun gjøre?

Les mer

Kan mor gjøre et av barna arveløs?

22. sep 2022 · spørsmål

Har mor som har fire voksne barn lov til å gjøre én av arvingene arveløs av en hvilken som helst egendefinert grunn? Eller er det noe som heter minstearv, morsarv eller noe slikt? Mor har ikke dødd enda. Hva sier loven om dette?

Les mer

Vil utelate et av barna fra testamentet

23. jun 2022 · spørsmål

Sitter i uskifte etter min mann. Har to barn. Kan jeg utelate det ene i testamente?

Les mer

Sikre arv fra biologiske foreldre

05. apr 2022 · spørsmål

Vi er 2 søsken som skal arve våre gifte, biologiske foreldre. Den siste tid, har jeg utviklet et dårlig forhold til dem, og tenker at de kunne finne på å gjøre noe i fht arv. Hva måtte jeg eventuelt ha krav på? Jeg kjenner ikke til om de har laget et testamente. Jeg har lest en del om dette, men synes ikke at jeg finner et konkret svar. De har en formue på omkring 10 millioner.

Les mer

Nye regler om pliktdelsarv

16. feb 2022 · spørsmål

Er det noe som heter overskytende del av pliktdelsarv? Hva er det? Dersom det er 9 millioner i boet, 1/3 går til datter og 2/3 går til sønn, vil datterens tre barn da få overskytende del av pliktarven på 1/3? Det står i testamentet at datteren og de tre barna samlet sett skal ha rett på maksimum 1 million kroner. Testamentet er datert 2012. Pliktarven blir vel da 1 million+ 15G, som er dagens pliktdelsarv til datteren og barna til sammen da dette er samlet sett?

Les mer

Betingelser for arv

04. nov 2021 · spørsmål

Kan man sette opp testament med betingelser - hvor arvingen må oppfylle visse vilkår før arven utbetales eller gjøres tilgjengelig? Tanken er at arven blir tilgjengelig når arvingen får en bestemt sivilstatus. Hvordan setter man opp en slik ordning, en egen konto med en forvalter?

Les mer

Blir et testamente gyldig når en arving ikke bestrider det?

30. sep 2021 · spørsmål

Blir et testamente gyldig når en arving (datter) ikkje har bestrida dette iht arveloven 65? Den same livsarvingen fått krenka sin pliktdelsarv, men har pr dd ikkje bestrida det same testamente. Far døde desember 2020 og datter fekk opplyst om testamente same måned.

Les mer

Spørsmål om pliktdelsarv

06. sep 2021 · spørsmål

Jeg har et spørsmål angående pliktdelsarv. Når man skriver et testament er det viktig å ha med seg "pliktdelsarv-reglen" men jeg lurer om hvor stor og omfattende denne reglen er i testamentet. F.eks. en avdødd har en leilighet som har en verdi på 3 000 000 kroner og han har med seg tre barna fra tidligere. Hvis han ønsker å skrive et testament og bestemte seg å gi hvert av hans barn 100 000 kroner etter hans død, går det an?

Les mer

Ønsker farskapstest

27. aug 2021 · spørsmål

Jeg er ganske sikker på at jeg ikke er biologisk far til et barn som jeg i sin tid bekreftet farskap til, basert på en blodprøve og påstand fra mor. Spørsmål: Jeg vet jeg kan kreve DNA-test for å bevise min rett, men før jeg går rettens vei: Vil barnet kunne kreve å få pliktdelsarven hvis DNA-test viser at jeg ikke er barnets biologiske far? Vil jeg kunne få erstatning for 18 års innbetalt bidrag hvis DNA-test viser at jeg ikke er barnets far?

Les mer

Arv etter far som har giftet seg på nytt

15. jun 2021 · spørsmål

Min datters utenlandske far har giftet seg og stiftet ny familie i Norge. Vi var ikke gift og far og datter har ikke kontakt. Vil min datter arve på lik linje med halvsøsknene?

Les mer

Må alle mine barn arve meg?

02. jun 2021 · spørsmål

Må alle mine barn arve meg? Kan en få alt?

Les mer

Enearving etter far?

18. mai 2021 · spørsmål

Jeg er enebarn til min far og jeg lurte på om jeg arver alt han har av verdi og kan min fetter få noe av det? Og hvis fetteren min får noe kan jeg da gå til domstol?

Les mer

Vil gi bort hytta til den ene sønnen

10. mar 2021 · spørsmål

Jeg er enke og sitter i uskiftet bo. Har to sønner som begge har fått forskudd på arv på 3 millioner hver. Nå ønsker jeg å gi hytta til den ene sønnen før jeg dør. Hytta har en markedsverdi på ca. 3,7 millioner. Begge vil ellers arve likt når jeg dør. Ca 3.millioner hver. Kan jeg gi bort hytta uten å måtte betale noe til den andre?

Les mer

Ønsker ikke at mannen skal arve alt

10. mar 2021 · spørsmål

Vi er gift uten barn, ingen fra før heller. Mannen min og jeg eier 50 % hver på et hus vi har gjeld på. Jeg har fått noen arvepenger fra mine foreldre og vil derfor skrive et testamente. Kan man skrive det så mannen min bare arver det som er lovbestemt? Altså minst mulig da jeg vil gi pengene til andre formål. Hvilke dokumenter må være tilstede for dette? Testamentet skal tinglyses og deponeres.

Les mer