Samboer er dømt i forliksrådet til å betale gjeld på bil, jeg har co signert på dette. Hva skjer videre?

Publisert: 31.01.2024

Samboer er dømt i forliksråd til å betale gjeld på bil/lån på denne, jeg co signerte. Jeg har prøvd å få han til å selge bilen i to år men han nektet, han betalte heller ikke på bil lånet etter brudd som da har resultert i at bilen endelig etter over 2 år ble hentet av namsmannen(jeg ba om dette i lang tid) Det er nå inkasso på denne og de truer med å ta pant i eiendommen min, vi eier hver vårt. Han vedgår og tar ansvar for dette. Kan inkasso sels nekte å følge dommen fra retten?

Svar:

Man skiller mellom ansvar utad (ovenfor inkassoselskap, bank etc.) og ansvar innad, dere imellom. Hvis du har "co-signert" på noe, kan nok inkassoselskapet forholde seg til det, og kreve deg for pengene eller ta pant i noe du er eier av, - men det er vanskelig å besvare dette konkret uten å ha sett dokumentene, og ha mer informasjon.

I så fall, har du antagelig et krav ovenfor ham igjen, du kan be ham å få tilbake pengene, dersom inkassoselskapet velger å belaste deg for hans gjeld, - men erkjennelsen hans bør være tydelig og skriftlig, og det høres ikke ut som hans økonomiske situasjon er god, hvis inkassoselskapet mener de ikke får tilstrekkelig sikkerhet ved pant i hans faste eiendom. Det kan hende det er for mange heftelser der allerede, relatert til andre pengekrav. Du kan evt. sjekke pantheftelser for hans eiendom hos Kartverket, ved å søke på adresse, - og sjekke grunnboken, logg inn med bankid. Dersom han ikke har midler, er det en viss risiko for at du aldri får tilbake penger han skylder deg, - selv om han er enig i at han skylder deg penger.

Det fremstår uklart om dere fortsatt er samboere eller ikke, da du også nevner brudd. Ved brudd er det generelt sett veldig viktig å rydde opp i gjeldsansvar også, da det ellers kan bli hengende ved videre, - og man bør aldri signere som medansvarlig for gjeld man ikke bør være medansvarlig for.

Vær også oppmerksom på foreldelsesfrister, ved pengekrav, - som kan forlenges ifm. innkrevingsprosess via Namsfogden.

Med vennlig hilsen, advokat Katharina Vig Lunde

Del denne artikkelen: