Rettigheter som far etter brudd

Publisert: 25.09.2024

Jeg og og min samboer fikk en sønn i mai 2023. Etter problemer i forholdet vil hun gå fra meg. I den anledning lurer jeg på hvilke rettigheter jeg har som far og hvordan jeg skal gå frem i en slik prosess? Jeg har lest at barneloven er en kjønnsnøytral lov som ikke foretrekker mor eller far for å foreldrerett til min sønn. Jeg vil ikke godta mindre enn 50 % foreldrerett dvs. delt fast bosted der ungen bytter å bu hos meg og hos moren annenhver uke.

Svar:

Delt foreldreansvar er barnelovens hovedordning for foreldre som var gift eller samboere, da barnet ble født.

Når det gjelder bosted og samværsomfang, skal det i henhold til barneloven foretas en konkret vurdering av hva som er best for det enkelte barnet, hvor flere faktorer er av betydning. Eksempelvis hvem som har vært barnets hovedomsorgsperson, hvordan foreldrene samarbeider, hensynet til søskenrelasjoner, foreldrenes omsorgskompetanse, barnets egen mening (avhenger av barnets alder og modenhet), avstand til barnehage/skole, evt. rus- eller psykiatri utfordringer hos foreldrene, særlige behov hos barnet, osv. Se barneloven kapittel 5 og 6, samt § 48 om barnets beste.

Særlige hensyn gjør seg ofte gjeldende for de aller yngste barna, - som ikke har utviklet språk eller tidsbegrep ennå, noen av dem ammes fortsatt, osv. Det er mest vanlig at de aller yngste har èn base hos hovedomsorgspersonen, med relativt korte og hyppige samvær med den andre forelderen, - samt opptrapping av tidsfordelingen/samværet i takt med barnets alder. Mange praktiserer delt bosted for barn fra 6-års alder, men dette skal som sagt vurderes konkret for det enkelte barnet, hva som er til hans/hennes beste, og hva som fungerer i praksis. Juridisk sett er det også mulig å avtale delt bosted, men med ulik tidsfordeling (f.eks 60-40).

Familievernkontoret (eller godkjente eksterne meklere, se liste hos Bufdir) bistår med samtaler, og bistand til å sette opp avtaler om barn. Det er også mulig å ha midlertidige avtaler, prøve ut ordninger i en periode, før man møtes igjen til evaluering.

Dersom foreldre ikke blir enige, kan hver av dem bringe tvisten inn for retten. For mer informasjon om prosessen i domstolen, se f.eks: https://www.domstol.no/no/sivil-sak/familie-og-barn/foreldretvist/

Med vennlig hilsen, advokat Katharina Vig Lunde

Del denne artikkelen: