Har samboer krav på en andel av leiligheten?

Publisert: 08.03.2022

Jeg eier en leilighet, denne kjøpte jeg før jeg møtte min samboer. Jeg betjener mitt eget lån 100 %. Hun betaler ikke noe leie til meg, vi deler bare på alt av felleskostnader, strøm, tv/Internett og forsikring av felles hund. Noen venner snakket om at en samboer har krav på 50 % av leiligheten etter man har bodd sammen i mer enn 2 år. Stemmer dette? Vi har ikke noe samboerkontrakt.

Svar:

Det stemmer ikke at samboeren din har et automatisk krav på 50 % av verdien av leiligheten din etter 2 år. Dersom man har vært samboere i 2 år, gjelder imidlertid husstandfellesskapsloven. Husstandsfellesskapsloven har blant annet en bestemmelse om at man kan ha rett til å overta boligeiendom som tilhører den andre samboeren, eller løse inn en andel eller lignende dersom sterke grunner taler for det.

Det betyr imidlertid ikke at samboeren din nødvendigvis har krav på noe av verdien av boligeiendommen. Da må samboeren din enten ha blitt medeier i boligen, eller ha krav på vederlag. Ved begge disse vurderingene vil din samboers medvirkning stå sentralt. Dersom du nå står i et brudd der din samboer krever deler av verdien av din bolig, vil jeg anbefale deg å få saken vurdert av en advokat. Dersom dere ikke står i et brudd allerede, vil jeg anbefale dere å opprette en samboeravtale. Også til dette, kan dere få bistand av advokat.

Med vennlig hilsen, advokat Nina Oskarsson

Del denne artikkelen: