Krav på barnebidrag?

Publisert: 15.10.2021

Jeg og min eks har to barn sammen, på 11 og 6 år. Han tjener vesentlig mer en meg i året og jeg lurer på om jeg har krav på barnebidrag? Jeg jobber kun i en 30 % stilling og sliter med å få endene til å møtes. Han jobber offshore og tjener godt og er borte lange perioder i strekk. Vi har en 50/50 ordning på begge barna, Jeg ønsker gjerne å jobbe mer, men dette er litt vanskelig med hans arbeidstider. Jeg jobber i klesbutikk, noe som gjør at jeg jobber allerede mye helg og kvelder.

Svar:

Barnebidraget er ment å fordele kostnadene ved å ha barn på foreldrene forholdsmessig, etter størrelsen på inntekten deres. Ved beregning av bidraget tas det utgangspunkt i hvor store utgiftene for barnet er, foreldrenes inntekt og forholdet mellom deres inntekter.

Ved delt bosted, eller en ordning hvor begge har barna like mye, tar man utgangspunkt i at dere har like store utgifter til barnet. Ved stor ujevnhet i størrelsen på inntekten deres vil du fortsatt kunne ha krav på barnebidrag fra far, selv om dere har barna like mye.

Du kan benytte NAVs bidragskalkulator for å beregne om du har krav på barnebidrag og eventuelt størrelsen på dette. Denne finner du på NAV sine nettsider. NAV kan også fastsette bidraget for dere, om dere ikke klarer å bli enige om dette på egenhånd.

Med vennlig hilsen, advokat Cathrine Rieber-Mohn

Del denne artikkelen: