Rettigheter ved samlivsbrudd

Publisert: 05.02.2024

Jag undrar vad som är mina rättigheter när det gäller samlivsbrudd. Vi äger ett hus tillsammans men han gick in med lite mer än mig i mellan finansiering. Han köpte hus bak min rygg i december och flytta ut 14.e december. Nu hotar han med mycket. Och speciellt pengar. Jag betalar hela lånet, kan han kräva hyra då?

Svar:

Han kan kreve vanlig markedsleie for din bruk av hans andel av eiendommen. Det betyr at dersom han for eksempel eier 60 % av boligen, så kan han kreve markedsleie for en ideell andel på 60 % av boligen. Det er viktig å merke seg at det kun løper leie for tiden etter at husleiekravet er (tydelig) fremsatt. Leien løper frem til det har funnet sted en overskjøting av boligen og oppgjør har funnet sted, med mindre dere blir enige om noe annet. Det er ofte uenighet mellom partene om hva som er vanlig markedsleie, så på dette punktet kan det være nyttig å gjøre noen egne undersøkelser for å sikre at du ikke betaler for mye.

Han fritas imidlertid ikke for sitt betalingsansvar for andre løpende utgifter på huset. I den grad du dekker opp for hans andel av de felles utgifter etter at han flyttet ut, kan du kreve dette tilbakebetalt. Det er vanlig at det i forbindelse med oppgjøret foretas en motregning mellom disse to kravene.

Jeg vil anbefale deg å få bistand fra en advokat for å sørge for at du får det du har krav på i det økonomiske oppgjøret etter samlivsbrudd.

Med vennlig hilsen, advokat Nina Oskarsson

Del denne artikkelen: