Eierforhold i ekteskap og partnersk

Innhold

Hvem har rettigheter til boligen?

28. mai 2024 · spørsmål

Gjelder deling av bolig hos ektepar som er i stor konflikt. Begge står oppført som låntakere for boliglånet i banken og i kommunen/startlån. Mannen står oppført som eier av boligen. Konen opplyser at mannen har betalt på huslånet, mens hun har tatt seg av andre regninger, mat, utgifter til barna o.l. Har konen noen rettigheter ved deling av bolig, eller går hun "tomhendt" ut av forholdet?

Les mer

Eks krever takst fra en tredje megler

27. mai 2024 · spørsmål

Etter skilsmisse har vi hatt 2 takster av eiendom. Motpartens advokat har pekt ut en megler som han vil skal utføre en 3. takst. Kan han gjøre det? Oppfattes som kameraderi.

Les mer

Hva skjer med fordeling av bolig ved skilsmisse?

11. mar 2024 · spørsmål

Vi skal selge boligen. Kona skal ha sin del 50/50. Vi er ikke skilt ennå. I denne situasjonen: hvis jeg kjøper hus alene og blir skilt, har hun krav på 50/50?

Les mer

Skal eiendommen deles likt ved skilsmisse?

27. feb 2024 · spørsmål

Jeg og mannen min kjøpte hus i fjor. Jeg er 100 % eier. Nå er vi i separasjon, bor ikke sammen. Lån for hus til banken betaler jeg alene, men han står som medlåntaker. Skal vi dele eiendom likt ved skilsmisse?

Les mer

Hvordan sikre at jeg får egenkapitalen tilbake?

27. feb 2024 · spørsmål

Samlivsbrudd, 2 barn på 2 og 5 år + felles hund på 6 år og enebolig sammen. Jeg, barnefar stod for all egenkapital 1.2 mill, men begge er felles ansvarlig for lån og skjøte. Muntlig avtale er at jeg skal ha tilbake egenkapital og at overskudd deles ved salg. Bolig er lagt ut i dag og visning på søndag om 6 dager. Hvordan kan jeg sikre i forkant at egenkapital sikres ved utbetaling av oppgjør?

Les mer

Eksen krever betaling for kommunale avgifter etc

15. feb 2024 · spørsmål

Jeg flyttet ut i april 2023, hvor jeg fortsatt leier. Vi har nå solgt huset som han har bodd i. Jeg skal betale han min del av huslånet, men kan han kreve i etterkant at jeg skal betale for kommunale avgifter, strøm, forsikringer på huset når jeg ikke bor der? Dette betaler jeg på mitt eget der jeg er nå, i tillegg til husleie på 18 900 pr mnd. Han har heller ikke betalt barnebidrag. En del andre utgifter også på barn, som han også forventer i etterkant (12 mnd) at jeg må betale.

Les mer

Kan gifte bo på hver sin adresse?

14. feb 2024 · spørsmål

Kan gifte bo på hver sin adresse?

Les mer

Rettigheter ved samlivsbrudd

05. feb 2024 · spørsmål

Jag undrar vad som är mina rättigheter när det gäller samlivsbrudd. Vi äger ett hus tillsammans men han gick in med lite mer än mig i mellan finansiering. Han köpte hus bak min rygg i december och flytta ut 14.e december. Nu hotar han med mycket. Och speciellt pengar. Jag betalar hela lånet, kan han kräva hyra då?

Les mer

Eierandel av bolig ved skilsmisse

29. jan 2024 · spørsmål

Jeg og min ektefelle eier 50 % av boligen vår hver. I de siste årene har han betalt ned på lånet, mens jeg har betalt andre ting som alt av ting til barnet vårt, mat o.l. Kan det gå til hans fordel ved en skilsmisse?

Les mer

Overtar ny kone brors eierandel?

16. jan 2024 · spørsmål

Broren min eier 25 % av boligen der han bor nå. Han skal gifte seg snart. Så lurte bare på om blir da delen som broren min eier automatisk overført til kona?

Les mer

Særeie og samboerskap

04. des 2023 · spørsmål

Skal flytte m/ kjæreste til leilighet jeg eier 100%(gave fra foreldre), pr nå er begge studenter. Vi må muligens flytte fra leilighet 1,5 år etter innflytting pga jobb, tidligst også da vi ønsker å gifte oss. Før ekteskap og samboerskap <2år, vil leiligheten forbli min uten økonomiske forpliktelser til samboer? Vil samboers krav på bolig endre seg hvis han betaler leie til meg mens vi bor i leiligheten? Hvis vi skulle gifte oss etter å ha flyttet til/fra boligen, vil det da gi samboer noen krav?

Les mer

Ekteskap og særeie av leilighet

20. nov 2023 · spørsmål

Jeg har en leilighet som har en verdi på ca. 3mill og har et resterende lån på ca. 1.9mill Det vil si at jeg har over 1mill egenkapital i bolig. Jeg giftet meg med en fra Thailand. Jeg betaler alt av utgifter. Absolutt alt! Jeg står som eneeier på bolig 100% Vi ble enig om at vi skulle spare hver for seg til neste bolig vi skal kjøp sammen. Hvis det skulle bli skilsmisse før det. Har hun krav på halvparten av min bolig? Vi har ikke skrevet noen form for avtaler.

Les mer

Hvordan skjevdele overskudd etter salg av bolig?

11. okt 2023 · spørsmål

Går mot samlivsbrudd. Jeg tok med med 3 millioner inn i ekteskapet i form av en leilighet. Etter bryllup i 2006, kjøpte vi tomt og bygde hus og flyttet inn i 2011. Leiligheten ble da solgt og pengene lagt inn i husprosjektet. Total kost på hus og tomt var ca 8,5 millioner. I dag er huset verdt ca 15 millioner. Restlån i dag er ca 3 millioner. Hvordan beregnes skjevdeling i dette tilfellet?

Les mer

Salg av hus ved samlivsbrudd

26. sep 2023 · spørsmål

Vi lurer på korleis vi skal sikre korrekt utkjøp av hus ved samlivsbrot. Vi kjøpte huset i 2020 for 7,2 mill med eigarfordeling 90/10 og separate lån. Huset er no verd ca 8,5 mill og spm er korleis vi skal finne rett sum for utkjøp av 10% andelen. Blir det rett å kjøpe ut personen med innskotssummen på 720' + halvparten av verdiauken (vi har ca betalt like mykje av oppussinga kvar)? Eller er det andre måtar å rekne ut dette på?

Les mer

Hva skjer når bare den ene vil selge bolig?

22. sep 2023 · spørsmål

Når ekteparet er separerte. De begge er eier av boligen. Den ene vil selge, men ikke den andre. Hvilke rettigheter har selger og evnt hvor skal hun ta kontakt for hjelp ?

Les mer

Ønsker ikke å betale for eksens andel av bolig

25. aug 2023 · spørsmål

Jeg og ektefelle eier boligen 50/50 der vi nå skal skilles. Vi har tatt ut separasjon og hen har av egen vilje valgt å flytte ut av boligen. Jeg har ikke mulighet/ønske om å betjene dette alene så lenge vi eier 50/50. Kan hen unngå å betale ned på boliglån og fellesutgifter på boligen? Hva bør jeg gjøre for å unngå å betale på "hens" andel?

Les mer

Kan ekskone være medeier i bolig?

31. jul 2023 · spørsmål

Vi er separert, og jeg ønsker å bli boende i huset. Kan vi gjøre det slik at min eks-kone beholder en eierandel i huset selv om hun ikke bor der? Som et alternativ til at jeg kjøper henne ut, og som et investeringsobjekt fra hennes side. Vi er enige om størrelsen på andelen, og at jeg overtar lånet på huset. Er noe vi ikke er klar over som forhindrer en slik løsning?

Les mer

Salgskostnader ved skilsmisse

03. jul 2023 · spørsmål

Jeg skal skilles. Han skal beholde huset. Han krever at salgskostnader skal være med i fordelingen. Vi eier også 50% av en leilighet, hvor jeg må kjøpe ut 25% av han. Min mor bor i den og eier 50% av den. Han krever også salgskostnader her. Har han rett til det? Vi har hatt gratis verdivurdering av megler på begge stedene og fått prisantydning. Venter på prisantydning på en megler til. Alt av inventar og biler er vi enige om.

Les mer

Fordele overskudd av boligsalg etter skilsmisse

19. jun 2023 · spørsmål

Jeg eide en bolig før vi ble gift (3 000 000 i verdi og 2 000 000 i lån). Hun flyttet inn hos meg da vi ble gift, men har ikke kjøpt seg inn i boligen. Boligen og lånet har stått i mitt navn så lenge vi var gift (5 år). Nå er vi separert, og boligen er solgt etter dette. Hvordan skal vi dele mellom oss rent juridisk?

Les mer

Fordeling av bolig etter skilsmisse

08. jun 2023 · spørsmål

Jeg ble sammen med min mann i 1996. Han kjøpte hus i 1997. Vi giftet oss i 2002. Fem år senere satte vi huset i begges navn, og har siden den gang betalt låneavdragene sammen. Når vi nå skal skille oss, hvordan skal verdien på huset deles? Er det slik at han skal få verdien av håndpenger som han betalte for huset, og det han har betalt inn fram til ekteskapet? Og at resten deles likt mellom oss. Eller er hele huset hans, selv om de fleste avdragene er gått over mitt konto?

Les mer