Å fraskrive seg huset mens man er gift

Publisert: 21.03.2022

Når man skriver under på at man fraskriver seg "huset", altså at mannen står alene som eier av huset, mens man fortsatt er gift. Har da den som har fraskriver seg huset rett på halvparten av overskuddet, ved salg av huset etter en seperasjon?

Svar:

Det kommer an på om avtalen om fraskrivelse av huset kun er inngått som en alminnelig avtale mellom dere, eller om avtalen er inngått i ektepakts form. Avtaler om formuesordningen mellom dere, som har betydning for hvordan verdiene i ektefelleboet skal fordeles ved separasjon eller skilsmisse, må inngås i ektepakt for at de skal kunne legges til grunn på skiftet. Dersom det for eksempel var skrevet en ektepakt der det ble avtalt at mannen stod som eier av huset og huset tilhørte hans særeie, ville han ha krav på selve huset og verdien av huset i forbindelse med en skilsmisse. Derom det ikke er skrevet ektepakt, men kun er inngått en avtale om endret eierskap eller det er overført grunnbokshjemmel fra den ene til den andre, vil ikke det i utgangspunktet ha betydning for fordelingen av verdien av huset.

Det kan imidlertid stille seg annerledes dersom en slik avtale inngås på skiftet, altså i forbindelse med selve delingen etter separasjonen. Da er det full avtalefrihet, og en slik avtale vil da kunne legges til grunn.

Med vennlig hilsen, advokat Nina Oskarsson

Del denne artikkelen: