Rettigheter etter biologisk far

Publisert: 02.06.2023

Jeg har nylig funnet min biologiske far gjennom MyHeritage, og fått kontakt med han. Jeg lurer på om vi har noen automatiske rettigheter i forhold til hverandre. Jeg er ikke interessert i å frata hans barn deres arverettigheter, men hvis noe skulle skje vil jeg gjerne vite om det. Det hadde også vært nyttig å vite hva min posisjon er før jeg evt møter hans familie, sånn at jeg kan unngå at situasjonen blir ubehagelig.

Svar:

Du får ingen automatiske rettigheter til din biologiske far - eller han til deg - kun ved å gjennomføre en privat DNA-test. For at du skal få rettigheter og han forpliktelser i forhold til deg må dere registrere farskapet.

Du har rett til å kreve fastsettelse av farskapet - dersom du ønsker det. Da vil du få arverett etter han på lik linje med hans øvrige barn. Om du ikke registrerer farskapet eller krever arv etter han, vil det ikke påvirke de øvrige arvingene på noe vis, så om det er din holdning, kan du formidle det til dem for å trygge dem på at det ikke er økonomiske motiver bak ditt ønske om kontakt.

Om du skal få opplysninger ved hans bortgang er du avhengig av at noen i hans familie er villig til å holde deg oppdatert. Motsatt vil du få informasjon om dødsfallet, dersom du er registrert som hans barn og dermed hans livsarving. Uten registrert farskap vil du ikke ha krav på noe opplysninger ved hans bortgang.

Med vennlig hilsen, advokat Cathrine Rieber-Mohn

Del denne artikkelen: