Kan arbeidsgjevar nekte personal å komme på jobb utan skriftleg begrunnelse?

Publisert: 20.03.2024

Hei Kan arbeidsgjevar nekte personal å komme på jobb utan skriftleg begrunnelse? Bakgrunn: Me er to kollegaer som utførte video av ein bruker i rettleiing til bruk i ein workshop på jobb, men fekk tlf i dag at denne videoen hadde vekt negative reaksjoner hjå anna personal og me vart av den grunn innkalt til eit møte ang dette på førstkommende torsdag. Vi har til rett ein vaktbolk med start i morgo kl 12 til fredag kl 12, men får ikkje lov å jobbe desse.

Svar:

Som følge av arbeidsavtalen som er inngått mellom dere, har dere både en plikt og en rett til å utføre arbeid. Hvis arbeidsgiveren deres skal kunne nekte dere å utføre arbeid, så må arbeidsgiveren ha et rettslig grunnlag for dette å vise til. Et slikt grunnlag kan være avtale eller suspensjon. Ved eventuell suspensjon må arbeidsgiveren ha anledning til dette i tråd med kravene i arbeidsmiljøloven § 15-13.

I situasjonen du beskriver, virker det som om arbeidsgiver ikke har anledning til å nekte dere å komme på jobb. Det kan uansett være fornuftig å avvente møtet og hva som kommer fram der. Hvis arbeidsgiveren for eksempel gir en advarsel som følge av disse forholdene, så kan det godt være at det er like greit å la dette ligge - såfremt dere ikke blir trukket i lønn for de vaktene dere skulle ha jobbet.

Med vennlig hilsen, advokat Torbjørn Evjenth

Del denne artikkelen: