Arbeidstid

Innhold

Jobbappens rolle i lønnsutbetaling

31. mar 2025 · spørsmål

Vi bruker en jobbapp for å logge inn og ut hos hver kunde. Hvis appen ikke viser at arbeidet er utført, får vi ikke betalt for den tiden. Det står ingenting om dette i arbeidsavtalen vår, og vi får heller ingen kompensasjon for å bruke appen på vår private mobil. Problemer kan oppstå hvis det er dårlig dekning, eller hvis appen ikke fungerer. Jeg mener å ha lest at vi skal ha betalt uansett om appen viser 'åpen' eller 'utført'. Vi blir truet med konsekvenser for dette, men vi kan gi beskjed om at appen ikke fungerer.

Les mer

Får ikke brukt om fleksitidstimer

11. mar 2025 · spørsmål

Har en jobb og stilling som gjør at jeg jobber mye. Får utbetalt overtid på noe, men meste går til til fleksitidskonto. Kan maks overføre 50 timer fra en måned til en annen. Jeg får den ikke ned da jeg ikke får tatt ut avspaseringstimer. Så den starter alltid måneden med 50 timer. På slutten av måneden ligger jeg på ca 70 til 80 timer. Alt over 50 timer blir borte, dette har pågått i flere år. Hva kan jeg gjøre? Er lei av å jobbe gratis. Får beskjed av leder om at han aldri har tatt ut avspasering.

Les mer

Får ikke nok timer på jobb

04. mar 2025 · spørsmål

Jeg er ansatt i en 70 %-stilling. Det er ikke nok å gjøre til at jeg får jobbet timene mine. Sjefen kan gjerne ringe/sende mld om at det er stille å jeg ikke trenger å møte opp. Hvilke rettigheter har jeg? Som alenemamma til 3 er jeg totalt avhengig av MINST 70 % jobb utbetalt!

Les mer

Kan arbeidsgiver kreve at man jobber i pausene?

13. feb 2025 · spørsmål

Hvordan defineres denne loven; § 13. Arbeidsfri og pauser § 13. Arbeidsfri og pauser Dersom arbeidstaker ikke fritt kan forlate arbeidsplassen under pausen eller der det ikke finnes tilfredsstillende pauserom, skal pausen regnes som en del av arbeidstiden. Når forholdene gjør det nødvendig, kan pausen forskyves. Har da arbeidsgiver lov der man har betalt pause, til å kreve at man skal arbeide under pausen, i effekt at man da slettes ikke har noen pause? Dette gjelder 8 timers arbeid.

Les mer

Kan arbeidsgiver endre arbeidstiden til skiftordning?

13. feb 2025 · spørsmål

I arbeidskontrakten under arbeidstid står det: Ukentlig arbeidstid etter behov for tilkalling. Normal 100 % arbeidsuke er 37,5 timer. Kan arbeidsgiver benytte styringsretten til å endre arbeidstiden til en skiftordning hvor man jobber 7 dager på og 7 dager av fra torsdag til og med onsdag fra 0700-1730?

Les mer

Når skal jeg være på jobb?

13. feb 2025 · spørsmål

I arbeidskontrakt har vi arbeidstid 07:00-15:00, og arbeidssted står det adressen til vårt kontor. Når kan arbeidsgiver forvente at vi er klare til å jobbe ute på byggeplass? Er det slik at vi skal være ferdig påkledd og starte kjøring til byggeplass 07:00, eller kan arbeidsgiver forvente at vi skal være klare på byggeplass 07:00. Vi har jo selvsagt forskjellige avstander til byggeplass, stort sett 5-20 min reisevei fra kontoret. Samme gjelder når vi er ferdig.

Les mer

Krav på full lønn til tross for færre timer?

10. feb 2025 · spørsmål

Jeg jobber sesongarbeid og har en stilling på 100 %, i desember var vi flere som ikke fikk jobbe for å fylle ut de timene vi har krav på i forhold til stillingen vår. Har vi da krav på å få lønn for 100 % for desember selv om arbeidsgiver ikke ga oss nok jobb?

Les mer

Arbeidsplassen bytter til ny skiftordning

29. jan 2025 · spørsmål

Arbeidsplassen bytter til ny skiftordning. Her skal vi ha tre ukers fri i løpet av året. Vi skylder da skift til bedriften. Disse timene skal vi være disponible. Kan de kreve at vi dekker inn sykefraværet med dispdager. Altså at vi ikke vet når vi skal på jobb disse ekstra dagene? Disse dagene skal vi jobbe, men vi får ikke betalt. Kun trukket vekk disp timer vi skylder. Kan vi jobbe disp timer uten å ha rett på overtid?

Les mer

Får ikke lønn hvis man har glemt å føre timer

06. des 2024 · spørsmål

Vis man har glemt å ført timer, så kjem dei ikke med på lønna. Når dei låser timeføringen etter 1 veka? Har arbeidsgiver rett til det?

Les mer

Får man fleksitid i særlig uavhengig stilling?

03. des 2024 · spørsmål

Når du er i en særskilt uavhengig stilling, stemmer dette da? Eventuelt unntak fra AML Kap 10 hører til under dette kapittelet. Det bør fremgå at lønnen hensyntar arbeid utover normal arbeidstid, og at man ikke har rett på kompensasjon verken i form av betaling eller avspasering for overtid. Bør også inn at man har plikt til å jobbe så mye som nødvendig. Vi har en diskusjon på gang om de som har en særskilt uavhengig stilling ikke har rett til å opparbeide og ta ut fleksitid.

Les mer

Får man full lønn selv om arbeidsgiver ikke har nok oppgaver?

30. okt 2024 · spørsmål

Jeg vurdere å bytte jobb og går da fra månedslønn til timesbetaling. I arbeidskontrakten står det at stillingen er 100 % og at: "Den alminnelige arbeidstiden er gjennomsnittlig på 37,5 timer per uke i 100 % stilling. Videre kommer det frem at: "Den gjennomsnittlige daglige arbeidstiden er på 7,5 timer." Mitt spørsmål er om ikke arbeidsgiver har nok arbeid til å fylle timene til en 100 % stilling, har man da rett på lønn? og evt når kan man kreve dette - mtp (gjennomsnittlig formulering)

Les mer

Arbeidsgiver sletter fleksitidstimer

30. okt 2024 · spørsmål

Der jeg jobber er det høyt arbeidspress. Jeg jobber mellom 12 til 15 timer hver dag. Vi fører timer og fleksitidskonto fylles opp. I systemet vi fører i sletter alt av fleksitid over femti timer fra en måned til en annen. Det er vanskelig å ta ut avspaseringstimer grunnet mye arbeidsoppgaver. Har jobben rett til å bare slette timer fordi jeg ikke har mulighet til å ta ut avspasseringstimer? Jeg er en nøkkelperson i bedriften og de er avhengig av meg.

Les mer

Feil ansiennitet i 4 år: Kan jeg kreve etterbetaling fra kommunen?

07. okt 2024 · spørsmål

Jeg jobber for kommunen i en assistentstilling og har hatt feil ansiennitet i 4 år. Ansienniteten er nå ordnet, men kommunen vil ikke etterbetale lønn da attester på arbeidserfaring ikke var levert ved oppstart. Jeg spurte arbeidsgiver ved oppstart om å få godskrevet ansiennitet fra min tidligere arbeidserfaring (1år f.g.t.j og 4år som ansatt i Forsvaret). Svaret jeg fikk var at det ikke var relevant, altså, nei. Jeg har jobbet i god tro om at dette var riktig. Kan jeg kreve etterbetaling?

Les mer

Må jeg jobbe arbeidstiden jeg er satt opp?

23. sep 2024 · spørsmål

Jeg jobber deltid ved siden av studiet. I kontrakten min står det at jeg har en 20% stilling, og at en arbeidsuke er på 38 timer. Jeg ble satt opp til å jobbe 47 timer på 7 vakter. Må jeg selv finne noen som kan ta vaktene mine, har jeg rett på fritak eller må jeg søke om fri?

Les mer

Arbeidsgiver endrer turnus på kort varsel

29. aug 2024 · spørsmål

Deltidsstilling. Nåværende turnus gjelder mandag og tirsdag 10-14. Arbeidsleder sender ut ny turnus, da tirsdag og torsdag. Jeg sier den ene torsdagen kan jeg ikke, hvorpå han sier da må det søkes ferie, det er ikke gyldig grunn til å avvise turnus. Er dette riktig? Kan man aldri planlegge fram i tid i tilfelle arbeidsleder endrer ny turnus? Skjønner han har styringsrett, men likevel? Jeg hadde ingen forutsetning for å vite at jeg kunne bli satt opp på jobb den dagen jeg bestilte tur.

Les mer

Kan sjefen endre arbeidstid i strid med muntlig avtale?

20. jun 2024 · spørsmål

Jeg jobber to søndager innen hver seks ukers periode. I den skriftlige kontrakten er den ene søndagen oppgitt med arbeidstid fra kl. 10-17 og den andre fra kl. 12-20. For to år siden inngikk jeg en en muntlig avtale med sjefen om at begge vaktene skulle være fra kl. 10-17. De siste to årene har jeg jobbet søndager fra kl. 10-17. Denne uken, uten noen form for varsel har jeg blitt satt opp på vakt fra kl. 12-20 igjen. Burde ikke den muntlige avtalen mellom oss gjelde?

Les mer

Blir ikke satt opp på nok timer

10. mai 2024 · spørsmål

Er ansatt i 100 % stilling, men blir satt opp 20 timer i uka når andre er ført opp på 35 timer. Vi har såkalt timebank, så dette må jeg jobbe inn senere uten å få betalt for overtid. Er dette greit?

Les mer

Ansatt godtar ikke endret arbeidstid

10. mai 2024 · spørsmål

En ansatt har 30 %-stilling på dagtid. Dette fungerte godt før, men nå har behovet endret seg. Vi har nesten ikke flere oppdrag på dagtid. Men vi har stort behov for ettermiddag og kveldstid. Dette tilbyr vi den ansatte, men han svarer nei. Den ansatte er vanskelig og vil ikke samarbeide. Truer med advokat. Han har fast lønn og krever at han kun skal jobbe dagtid. Har vi ikke jobb til han, er det vårt problem, og han møter på jobb og gjør tullejobber på dag for å fylle timene sine. Hva gjør vi?

Les mer

Jobbet færre timer enn stillingsbrøken tilsier

22. apr 2024 · spørsmål

Jeg har en stillingsprosent på 50 %, og jobber noen måneder mye mer enn dette, men de siste månedene har jeg jobbet ganske mye mindre enn dette. Når jeg spør om hvilken tidsramme arbeidsgiver regner stillingsprosent på, får jeg beskjed om at det skal jevne seg ut over sommeren, med andre ord at det regnes over et halvår. Er dette lov?

Les mer

Kan kommunen pålegge flere arbeidsdager?

22. apr 2024 · spørsmål

Jeg er kommunalt ansatt, og er nå i en AAP - avtale der jeg arbeider inntil 80 % (4 d). Jeg er også sensor som innebærer at jeg i perioder på vår og høst kan være ute på oppdrag (fra fylket i samarbeid med kommunen) over tre sammenhengende dager. Det innebærer at jeg er ute av mitt vanlige arbeid (dagene kan variere, og jeg har da søkt permisjon med lønn, refusjonsordning). Jeg er nå blitt pålagt å jobbe 5 dager, da HR-avdelingen mener at jeg ikke bare kan bytte dag. Stemmer dette?

Les mer